Bert en Ernie zijn een stel…..poppen!

We konden het mediagonzen niet negeren de afgelopen weken: Bert en Ernie hebben een relatie met elkaar. ‘Goh, nooit zo bij stilgestaan’, dacht ik. En meteen daarna dacht ik: ‘wie zou daar dan eigenlijk wél over nagedacht hebben?’

Degene die dat in ieder geval lijkt te hebben gedaan is Mark Salzman, de scriptschrijver van Bert en Ernie. Aan het LGBT-magazine Queerty vertelt hij: ‘Zelf heb ik altijd het sterke gevoel gehad dat Bert en Ernie samen waren als ik over ze schreef.’ Mij lijkt het alsof je met deze uitspraak nog alle kanten op kunt maar dat is niet hoe de media het oppikten. Daar werden Bert en Ernie luidkeels tot liefdespaar verklaard. Eerlijk gezegd zat ik helemaal niet op zo’n bekendmaking te wachten. Ik vind het totaal irrelevant om na te denken over de sexuele geaardheid van twee handpoppen. Ben ik de enige die er zo over denkt? Ik besloot tot een klein onderzoek.

Eigen onderzoek
Ik zie en spreek behoorlijk wat mensen in een week dus ik nam me voor iedereen die ik sprak een paar vragen te stellen. Eerste vraag die ik stelde: ‘Keek jij vroeger naar Sesamstraat’? Tweede vraag: ‘Heb je gehoord dat Bert en Ernie een liefdesrelatie met elkaar hebben?’ Derde vraag: ‘Heb je zelf ooit nagedacht over het feit dat Bert en Ernie mogelijk een liefdesrelatie met elkaar hadden?’ Vierde vraag: ‘Vind je het belangrijk om te weten of Bert en Ernie een liefdesrelatie hebben?‘ Wat bleek? De eerste en tweede vraag werden door iedereen met ‘ja’ beantwoord, de derde en vierde met ‘nee’. De meer dan 150 mensen in de leeftijd tussen 14 en 60 jaar die ik bevroeg, zeggen dus allemaal dat ze er nooit mee bezig zijn geweest of Bert en Ernie een relatie met elkaar hadden en ze vinden het ook niet belangrijk. 

Agenda-setting
Wat zegt dat nou? Niet alles. Ik heb geen enquête afgenomen volgens de regels der kunst. Maar het bevestigt nog maar eens de agenda-settingtheorie. Volgens die theorie bepalen de media voor een belangrijk deel waarover wij denken, praten en ons druk maken.

Wij zijn al zo aan agenda-setting gewend dat het ons nauwelijks meer opvalt. Zo proberen bekende personen iedere dag bekend en betaald te blijven door middel van agendasetting:

Op het eerste gezicht past het nieuws over Bert en Ernie ook in een rijtje met uitingen binnen de entertainment-industrie. Toch verschilt het nieuws over Bert en Ernie van die ‘gewone’ nieuwtjes. Dat komt doordat Bert en Ernie natuurlijk niet zelf kunnen zeggen hoe ze ‘erin’ zitten. Dat doen anderen voor hen. Daarmee worden poppen mijns inziens misbruikt voor de agenda van iemand anders en krijgen wij het gevoel of we de mening van die ander krijgen opgedrongen.

Officiële reactie
Sesame Workshop, de producent van Sesamstraat, heeft inmiddels verklaard dat Bert en Ernie beste vrienden zijn maar dat ze geen seksuele oriëntatie hebben omdat het poppen zijn. Zij kregen onmiddellijk een storm van kritiek over zich heen. ‘Hypocriet’ en ‘gemiste kans’ werd er geroepen. Ik vind het eigenlijk wel dapper van ze om een verklaring af te geven die niet strookt met de gewenste agendasetting. Maar misschien reageren ze zo omdat ze vrezen anders door een heleboel andere belangengroepen voor het agenda-settingkarretje te worden gespannen. Maar hoe ze ook reageren: de agenda-setting wint toch want we praten er met z’n allen over.

…en de rest
Ik wens Bert en Ernie nog een lang leven als sexloos (poppen)duo in leuke sketches. En ik wens alvast Batman en Robin, Buurman en buurman, Spongebob en Patrick, Laurel en Hardy, en Ernst, Bobby en de rest hetzelfde!

ton

© snolite 2018

Delen? Graag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *