Dagernissen

Nederland is een fijn land om in te wonen. Laat ik dat voorop stellen. Toch vind ik het op sommige momenten voor mij persoonlijk wat te benauwd en klein hier. Zijn we daarom misschien altijd zo gestrest allemaal?

Ik moet dat even uitleggen want zo snapt natuurlijk niemand wat ik bedoel. Misschien herken je het volgende voorbeeld:
Het is zaterdagochtend 10 uur en je rijdt vol goede moed de parkeerplaats van de plaatselijke Jumbo op voor je wekelijkse boodschappen. Kansloos. De parkeerplaats. Is. Vol. Ja, ook de ruimtes naast en tussen de parkeervakken, pal voor de ingang en aan weerzijden van de inrit. Je moet dus een parkeerplekje ‘scoren’. Dat betekent anticiperen op een vrijkomende plek en vooral zorgen dat niet iemand je daarvoor te snel en/of te slim af is.  

Bioscoop
Een ander voorbeeld: Je bent met je partner in de bioscoop. Het eerste half uur geniet je van de film. Maar dan denk je: over een kwartier is het pauze. En je partner wil dan iets drinken. Dat jíj moet halen. En dus moet je op z’n Hollands 10 seconden voor de pauze gaan snelwandelen naar de foyer om daar sneller aan de beurt te zijn. Het alternatief is aanschuiven achter een mensenblok en dan proberen de aandacht van het bedienend personeel te trekken als je eindelijk naar voren bent geschuifeld en er al verscheidene mensen die eerst achter jou stonden, lachend met hun oorlogsbuit op de terugweg zijn.

Vermijdingsgedrag
Het ligt vast aan mij hoor, maar ik haat dat soort situaties en ze leiden bij mij tot ernstig vermijdingsgedrag. Ik bedoel maar: hoeveel mensen doen er iedere zaterdag om 7.30 uur hun wekelijkse boodschappen bij de Jumbo? Niet veel gelukkig, anders deed ik dat óók niet…

Voorstel
Toch lijkt het me voor iedereen prettiger als we in Nederland zouden uitgaan van de maximaal benodigde capaciteit op een zaterdag voor bijvoorbeeld een parkeerplaats, in plaats van de gemiddeld benodigde capaciteit per week. Daarmee wisselen we maakbaarheid in voor realiteit, is er altijd voldoende parkeerruimte en hoeven we elkaar niet voortdurend te beconcurreren.
Gelukkig hebben veel bioscopen de pauze al vervangen door bediening ‘in de zaal’. Dat levert in de eerste plaats voor de bios meer inkomsten op, maar het ‘collateral’ resultaat voor de bezoeker is ook gunstig!

Zo Nederlands
Natuurlijk moeten we in ons land woekeren met ruimte en dus met geld maar het komt vaak zo zakelijk over. Ga eens naar een ziekenhuis. Je moet er altijd wachten want er zijn meer afspraken gepland dan er in een werkdag passen. Dat is ‘om afspraken met mensen die niet komen opdagen of op laat afzeggen’ op te vangen. Hoezo opvangen? Dan is er toch meer tijd voor de andere patiënten? Nee hoor, want die leveren niet genoeg inkomsten op. En dus zit je in een volle wachtruimte te wachten, wachten en wachten… Want jouw tijd en geld zijn iemand anders z’n probleem…. het jouwe. Zo Nederlands!

ton

© snolite 2019

Delen? Graag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *