Dingetje

Als je wel eens naar The Voice kijkt, weet je dat iedere deelnemer daar een coach heeft in de persoon van een (inmiddels vooral door The Voice) bekende Nederlander. Als je nooit naar The Voice kijkt, weet je dit waarschijnlijk ook. Wat je in beide gevallen dan misschien ook weet, is dat iedere deelnemer de laatste jaren wel een ‘dingetje’ heeft. In veruit de meeste gevallen is dat dingetje ‘last hebben van grote onzekerheid en zenuwen’. Niet zo gek, denk je dan, als je 16 bent, wil je wel eens onzeker zijn over jezelf, zelfs in een tijd waarin jeugdpuistjes niet meer lijken te bestaan. Maar de dingetjes hebben natuurlijk een functie: ze zijn er speciaal voor de coaches van The Voice.

Ali
Coach Ali is namelijk gespecialiseerd in het behandelen van onzekerheidsklachten. Met een heleboel tegeltjeswijsheden en een enkele bedreiging (‘Als je doet wat ik zeg, ga ik voor je door het vuur maar als je niet doet wat ik zeg, laat ik je vallen als een baksteen.’) weet hij precies de juiste toon te raken bij zijn ruwe diamanten en hun weer zelfvertrouwen te geven. Nou, ik heb diezelfde bedreiging de volgende dag meteen uitgeprobeerd op mijn dochter, maar geloof me: hij werkt alleen maar averechts!

Waylon
Waylon (Willem voor intimi) is voor zijn talenten een iets minder goede raadgever. Waylon wil het liefst zijn eigen tranen laten spreken als hij diep geraakt wordt door de emotie die een talent in een halve minuut in een liedje weet te stoppen. In de verplichte intieme gesprekjes met zijn talenten is hij wat minder sterk. Zo konden we laatst kijken en luisteren naar een talent dat uiteindelijk na een diepgaand gesprek van een minuut op de bank bij Waylon thuis onthulde dat zijn relatie een tijdje terug na zeven jaar was geëindigd en dat hij daar nog steeds moeite mee had. Willem overwoog een traan, maar koos uiteindelijk zorgvuldig voor woorden: ‘zozo, zeven jaar, dat is heftig zeg’. Dat vond het talent ook. Einde gesprek.

Lil Kleine
Soms moeten talenten wat verder terug in de tijd voor hun ‘dingetje’. Zo is er dit seizoen een kandidaat die pas na lang nadenken en ongetwijfeld raadplegen van z’n familie trots kon melden dat hij bij de geboorte ernstig zuurstoftekort had gehad. De kandidaat was gelukkig wel bij de juiste coach terechtgekomen: Lil Kleine. Die weet met de woorden ‘lieverd’ (voor vrouwelijke kandidaten) en ‘ik hou van je’ (voor Amsterdamse volkszangers) al zijn kandidaten per direct van hun dingetjes te genezen.

Anouk
En dan is er coach Anouk. Die is vooral coach van de andere coaches. Zij noemt op wat die in haar ogen verkeerd doen. En dat is nogal wat. Met de dingetjes van haar eigen talenten heeft ze zo op het oog niet veel. Ze laat haar talenten gewoon zo goed mogelijk zingen. Best verfrissend eigenlijk.

Misschien moeten alle kandidaten wel wat meer zingen in The Voice. Daar komen ze uiteindelijk voor. Er passen ook veel meer dan 8 halve liedjes in 2 uur uitzending. Zo blijft er minder tijd voor ‘dingetjes’ eromheen en kunnen de coaches coachen op waar ze zelf eigenlijk bekend om zijn: zingen of rappen.

ton        © snolite 2020

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *