Een kwestie van perspectief

Iedereen kent wel de tekening van de oude vrouw en de jonge vrouw in een en dezelfde prent: zie je een oude dame met haakneus of een jonge vrouw met een veer op het hoofddeksel? Kwestie van perspectief.

Optische illusies
Neem ook de soortgelijke dierentekening: daar waar een eend opduikt voor de ene persoon, ziet de ander een konijn. Of het online voorbeeld van ‘De Jurk’: een tijd geleden een internethit. De een zag een wit met goud gestreepte jurk, volgens de ander was de jurk zwart met blauw. Allemaal voorbeelden van optische illusies.

Kinderontvoering
Een soortgelijk verschil van perspectief doet zich soms in alledaagse situaties voor. Daar waar ik mij onlangs dacht te bevinden in een vrolijke aanvraag van een reisdocument voor het kind (fotootje, handtekening, kletspraatje), bevond de medewerkster van het stadhuis zich heel ergens anders. Daar waar ik namelijk dacht ‘vakantie’, dacht zij ‘potentiële kinderontvoering’. 
Ongevraagd begon ik aan de balie te vertellen over de geplande vakantiebestemming en trots toonde ik de zeer geslaagde pasfoto van de dreumes. Deze werd aandachtig bekeken, maar niet om de schattigheid van de snoet te prijzen. Kritisch werd gekeken of het kind op de foto wel leek op het exemplaar dat ik bij me had. Behulpzaam liet ik hem op de balie balanceren, zodat ze het extra goed kon zien. De vrouw keek naar hem, naar de foto, weer naar hem, terug naar de foto… en knikte uiteindelijk kort doch bevestigend.

Check, vink
Maar daarmee waren we er nog niet. Met een reeks vragen en een studie van mijn paspoort werd mijn identiteit vastgesteld. Check. Een blik in het systeem: ja, ik stond erin als zijnde ‘moeder van’. Check check. Toen de gegevens van vader. Kind erkend? Vink. Gezag? Vink vink. Toestemming voor een reisdocument gegeven? Krulletje. Bij het handtekeningenveld werd de opmerking ‘not able to sign’ gezet. Het gezicht van de medewerkster ontspande, ze keek me vriendelijk aan. “Over vijf werkdagen kunt u het paspoort afhalen, alvast een fijne vakantie gewenst.” Opgelucht bedankte ik haar: test doorstaan, van verdenking ontheven.

ilse

© snolite 2019

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *