Ideale wereld

In een ideale wereld schijnt altijd de zon, is het gras ook aan onze kant prachtig groen, kabbelen beekjes en leeft alles en iedereen in harmonie met elkaar. Jemig, wat klinkt dat saai. En dat is het ook.

Gelukkig is onze wereld verre van ideaal. Terwijl ik dit schrijf, waait het buiten als een dolle en de regen klettert tegen het raam van mijn werkkamer. Niet ideaal, maar het heeft wel wat als je aan mijn kant van het raam zit. De man en zijn hondje die nu aan de andere kant van het raam voorbijschuiven, denken er zichtbaar verschillend over. Je kunt aan zijn houding en uitdrukking zien dat hij niet het beste moment van zijn dag beleeft, maar het hondje gaat in de wind compleet uit zijn dak van vreugde.

Compromissen
Afhankelijk van onze situatie en beleving beoordelen we onze wereld. En omdat we met nogal wat mensen op deze wereld zijn die allemaal van elkaar verschillen, zijn er heel veel werelden en heel veel ideale werelden. Om daar mee om te kunnen gaan, sluiten we voortdurend compromissen met elkaar. Als je trompet speelt bijvoorbeeld en je woont in een rijtjeshuis, speel je meestal niet tussen pakweg 22 uur ’s avonds en 9 uur de volgende ochtend.

Op een willekeurige dag sluiten we heel wat van dat soort vaak onbewuste compromissen. En naarmate onze samenleving ingewikkelder werd, legden we een heleboel compromissen vast in afspraken. Meestal pakt dat prima uit. Zeker in Nederland komen we een heel eind als we met z’n allen naar en rond een compromis polderen.

Oude versie
Maar er is een probleem. Dat betreft een oud en machtig boek van 2000 jaar oud waarin uitspraken zijn vastgelegd waaraan sommige mensen zich nu nog letterlijk committeren voor hun ideale wereld. Dat boek, de Bijbel, heeft de middeleeuwen, de renaissance, de industriële revolutie, twee wereldoorlogen én het begin van het computertijdperk zonder grote wijzigingen doorstaan en bevat daarmee logischerwijs een aantal uitspraken die op z’n zachtst gezegd niet meer van deze tijd zijn. Bijvoorbeeld:

Update nodig
Zulke uitspraken kun je verwachten als er al zolang geen herziene uitgave is geweest. Kwestie van aanpassen zou je denken. Maar voor sommigen is er geen probleem. ‘Gods woord is tijdloos en eeuwig’ vinden zij. Wat 2000 jaar geleden gold, is nu ook nog prima. Maar dat is alsof je Windows95 installeert op je hypermoderne Asus Zenbook. Dat matcht niet met elkaar. De bijbel heeft een update naar Windows 10 nodig! Eentje waarin onder liefde niet alleen de liefde tussen man en vrouw wordt verstaan maar de liefde tussen mensen in het algemeen. Eentje waar over eten in termen van voedingswaarde en ecologisch verantwoord wordt gesproken. En eentje waarin geen enkel mens ooit als eigendom of bezit van een ander mens mag worden beschouwd. Omdat wij dat vinden en God vast ook!

ton

© snolite 2019

Delen? Graag!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *