Nachtwachten

Sommige mensen hebben moeite om in slaap te vallen als ze naar bed gaan. Veel meer mensen hebben moeite om weer in te slapen als ze ’s nachts wakker zijn geworden. Maar er zijn gelukkig tips en trucs.

Ken je de methode om elke avond voor je gaat slapen 3, 4 of 5 positieve dingen die je die dag gedaan of beleefd hebt te bedenken, op te schrijven en er dankbaar voor te zijn ? Het is een bekende methode en hij is al door zoveel mensen geclaimd dat ik je niet durf te zeggen van wie hij nou echt afkomstig is. Ik vond de mijne hier: vindplaats.

Ik vond de methode vorige maand toevallig op YouTube. Ik werd er meteen enthousiast van, vooral door de stellige belofte waarmee het gebruik van de methode werd aangeprezen: als een probaat middel om ‘s nachts heerlijk in te slapen, slapen én doorslapen.

Inslapen en doorslapen
Ik weet niet hoe het met jou zit maar ondanks dat ik een man ben, heb ik problemen om een hele nacht te slapen. In slaap vallen doe ik prima. Daar ben je tenslotte man voor. Piekeren of niet, mijn hersens gaan uit als mijn hoofd het kussen raakt. Gemiddeld ben ik daarna binnen 30 seconden wel onder zeil.
Maar doorslapen tot de volgende ochtend is een ander verhaal. Een onmogelijk verhaal zelfs. Ik kan me zelfs niet herinneren wanneer ik voor het laatst een hele nacht achter elkaar geslapen heb.

Ik kan dan ook jaloers worden op mensen die vertellen dat ze als een blok slapen. Mensen die ‘s avonds om 22:30 in slaap vallen en ‘s morgens om 7 uur pas weer wakker worden. Helemaal verkwikt. Dat lukt mij nooit!
Als er ‘s nachts een regendruppel tegen het raam tikt, word ik wakker. Draait mijn dochter zich één verdieping lager om? Wakker! Een auto door de straat? Wakker! En als ik wakker word, toetert mijn blaas meteen: ‘hallo, ik sta op knappen, leeg mij!’ Tja, wat doe je dan. Negeren werkt zelden. Dan toch maar opgestaan en een plas gedaan. Vervolgens zo snel mogelijk het bed weer in om snel in slaap te vallen. Dat gaat hem niet worden.

Methoden en technieken
Niet zo gek dus dat de methode van de 3, 4 of 5 positieve dingen me aantrok. Daarvóór had ik ook al de methode van de 4-7-8 ademhalingstechniek geprobeerd en die hielp wel eens maar meestal niet. Ik aan de 3, 4 of 5 positieve dingen dus. De eerste keer ging best goed. Zonder veel moeite kon ik drie (!) dingen verzinnen die die dag goed waren gegaan en waarvoor ik dankbaar was. Gerustgesteld sloot ik mijn ogen en viel in slaap. Nou werd ik die nacht wel wakker maar dat was vast omdat ik teveel water had gedronken ‘s avonds…

De volgende avond zat ik om 23:00 uur helemaal klaar om mijn drie positieve dingen van die dag op te schrijven. Ik kon er geen bedenken. Om toch op gang te komen nam ik mijn toevlucht tot een list. Ik schoof een van de kliekjes positieve dingen van de vorige avond door naar deze avond. Natuurlijk niet ongewijzigd. In plaats van dat ik schreef ‘ik ben vandaag dankbaar voor feit X…’ maakte ik ervan ‘ik ben vandaag, dinsdag, dankbaar voor feit X …’ Briljant! Als een frauderende scholier die de plagiaatcontrole om de tuin probeert te leiden. Na nog een kwartier onzinnige positieve dingen als ‘droog naar de auto hebben kunnen lopen’ te hebben afgekeurd, deed ik met de twee andere positieve dingen van de vorige dag hetzelfde. Ik kon gaan slapen!

Diezelfde nacht lag ik wakker. Ik dacht na over een manier om de komende tijd iedere dag drie unieke, onderscheidende positieve ervaringen te hebben…

Help!
Herken je dit? Welke tips heb jij om van een nachtwaker een nachtslaper te maken? Ik ben benieuwd naar je reactie!

ton

© snolite 2018

Delen? Graag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *