Koolmezen zijn ondankbare rotvogels. Ik weet, dat klinkt hard en generaliserend maar koolmezen zijn ook hard naar mij en m’n gezin. En zij zijn begonnen! Ze hebben ons genadeloos afgeserveerd en vernederd in nota bene onze eigen tuin!
Wij wonen nu 16 jaar in ons huis. En al die 16 jaar hadden wij in de tuin een nestkastje hangen. Ieder jaar broedden daar koolmezen in. We hebben heel wat kleintjes zien uitvliegen in die tijd. Maar na al die jaren was het kastje een beetje krakkemikkig geworden. Het kon ook niet opengemaakt worden zonder het helemaal te slopen dus ieder jaar bouwden koolmezen hun nest op de nestresten van de vorige bewoners en ook op hun vroeg gestorven soortgenootjes zelf van het vorige jaar. Ze hadden er blijkbaar geen problemen mee.
Wij kregen dat na 16 jaar wel. Het nestkastje was van een modelletje dat in de jaren 50 van de vorige eeuw ongetwijfeld helemaal hot was maar dat nu, laten we zeggen, wat ouderwets overkomt: leistenen puntdakje tot aan de onderkant en een wit houten frontje. Je kent ze vast wel:
Niks mis mee, maar toen wij vorig jaar een strakke aluminium overkapping in de tuin plaatsten, en onze tuinmeubelen daarop aanpasten, viel het nestkastje onder de overkapping ineens uit de toon.
Nou kijken wij woonprogramma’s op tv dus we weten dat een ‘stijlbreukje’ juist leuk is, ook in een strak exterieur, maar we vonden de gelegenheid ook gunstig om dat stijlbreukje iets anders te laten zijn dan het nestkastje.
Zo bedacht, zo gedaan. We verwijderden het oude kastje vóór het broedseizoen en vervingen hem door twee(!) moderne, strakke nestkastjes. Ik had die toevallig gezien in een zaterdageditie van de krant en vond ze geweldig. Niet goedkoop maar met design-uitstraling. Meteen besteld dus.
Ook in het echt bleken de nieuwe vogelvilla’s helemaal niet tegen te vallen. Strak van uiterlijk en makkelijk schoon te maken na het broedseizoen dankzij een grote schroefdeksel aan de bovenkant. Bovendien kun je er maar liefst 3 verschillende vogelsoorten broedmogelijkheid in bieden. Alles wat je daarvoor hoeft te doen is de juiste maat ingang kiezen uit de drie los meegeleverde exemplaren en die in het huisje te klikken. Omdat wij natuurlijk toch een verplichting jegens ‘de koolmees’ voelden, kozen wij uiteraard de ‘koolmeesopening’ ter grootte van een muntstuk van 2 euro. De opening voor de – ik meen me te herinneren – ooievaar en mandarijneend legden we op een makkelijk te onthouden plek in de garage. Voor het onwaarschijnlijke geval we ooit onze koolmezen ontrouw zouden willen zijn.
En toen kwam de verjaardag van mijn vrouw. En mijn schoonvader op visite. Mijn schoonvader maakt zelf vogelhuisjes. Ik zal het ontkennen maar het zou zo maar kunnen dat mijn vrouw beweert dat ons eerste zo succesvolle koolmeeshuisje door mijn schoonvader is gemaakt. Maar goed, toen mijn schoonvader onze nieuwe vogelvilla’s zag, zei hij onmiddellijk het volgende:
‘Hmmm, daar komen geen koolmezen in. Die willen een opening van hout waar ze zelf met hun bek nog in kunnen pikken om ‘m naar hun zin te maken’.
Einde verklaring. Begin koppigheid aan mijn kant. Want: dat zouden we nog wel eens zien. Ze prijzen in de krant toch geen vogelvilla’s aan waar geen vogels in willen broeden! Wacht maar af jij ouderwetse vogelprutshutbouwer!
We zijn nu vijf maanden verder. Het broedseizoen is voorbij. Ik heb ooit één keer een koolmees op het randje van de opening zien hangen om in een van de twee prachtige villa’s te kijken…om meteen daarna weg te vliegen en nooit meer terug te komen.
De hele zomer hebben koolmezen onze tuin bezocht om voedsel voor hun jongen te vangen en die vlug naar hun nest god-weet-waar te brengen. Dat was kwetsend en verdrietig voor ons. Sinds juni zitten we ook niet meer in de tuin. We kunnen het niet meer aan. Ik overweeg nu om volgend jaar over te schakelen op ooievaars. Die zijn ook leuk. Of een nest met jonge mandarijneendekuikens. Maar dan moet het wel lukken met de waterglijbaan. Eerst mijn schoonvader daarover polsen. Ik heb in ieder geval de andere plastic openingen alvast uit de garage gehaald…
ton
© snolite 2018