Shine!

Word jij iedere dag vol energie wakker, spring je daarna meteen uit bed en kun je de hele dag de hele wereld aan op je werk? Wij ook niet. Op zoek naar ervaringen van anderen ontmoetten we Tijmen.

We spreken Tijmen in een rustig hoekje van café Orloff op ‘t Wed in Utrecht. Tijmen blijkt een slanke, knappe en ietwat nerveuze dertiger. Met een tic. Na iedere zin trekt hij zijn wenkbrauwen als in verbazing omhoog en laat ze dan weer snel weer zakken. Hij spreekt langzaam, doordacht en alleen als er genoeg omgevingsgeluid is. Tijmen – dat is niet zijn echte naam – wil niet teveel met zichzelf te koop lopen.

Eruit gestapt
Tijmen is, zoals hij zelf zegt, ‘eruit gestapt’. Hij doet er niet meer aan mee. Tijmen werkt als front end developer aan de toegankelijkheid en gebruiksvriendelijkheid van websites. Hij houdt van zijn werk, maar het ‘gedoe eromheen’ vindt hij afschuwelijk. De ‘daily standup’, de verplichte halleluja-presentatie tijdens personeelsmeetings, de personeelsuitjes met zo extreem mogelijke sporten, de werkdagen van 10 uur en meer: ze liggen ver buiten zijn comfortzone. Net als de verplichte aanwezigheid en meldplicht op LinkedIn. Prima hoor zo’n profiel, want dat levert leuke aandacht van recruiters op. Maar om verplicht te moeten melden ‘dat hij een usability session heeft mogen organiseren bij bekend bedrijf X’, gaat hem te ver. Hij moet zijn bedrijf én zichzelf laten ‘shinen’.  Maar Tijmen hoeft zo nodig niet te shinen.

Ironie
Ironie, daar houdt Tijmen van. ‘Je moet een beetje om de dingen en vooral jezelf kunnen lachen. Jezelf niet te serieus nemen.’ Vroeger deden we dat volgens hem veel meer. ‘Maar nu weten het verschil niet meer tussen ironisch, sarcastisch en cynisch. Die hebben we gemakshalve alledrie de betekenis ‘negatief benaderen’ gegeven’. En negativiteit is een ‘no go’, zegt Tijmen. Alles moet altijd superpositief zijn. En gevierd en gedeeld worden. Weg met de ironie op de maandagmorgen over de lange week die voor je ligt. Hoppa, gaan met die banaan. Ge-wel-dig om weer aan het werk te mogen. Om 17 uur naar huis? Dan vind je je werk zeker niet leuk en uitdagend genoeg! Vandaag staan weer een aantal superleuke en vooral inspirerende ontmoetingen op de agenda. Verslag volgt op alle relevante social media.

Prijs
Maar niet voor Tijmen. Hij heeft geweigerd nog langer mee te doen. En daarvoor de prijs betaald. Hij zit nu op een tochtplek in de kantoortuin, vlak naast de schommel waar medewerkers zich even kunnen ontspannen na een zware scrum of de daily standup. Bij die standup verzorgt Tijmen nu de koffie. Hij hoeft er niets meer te zeggen, alleen uit te delen. Zijn mental coach schrijft zijn updates voor LinkedIn en tijdens personeelsuitjes heeft Tijmen op de zaak telefoondienst.

Maar het blijft wringen. Alsof hij de norm niet mag zijn. Samen met een aantal lotgenoten probeert hij daarom nu een platform op te richten voor meer besef en begrip maar ook voor hulp aan anderen. Maar omdat niemand van hen het gezicht naar buiten wil zijn, schiet het nog niet zo op. Dat vindt Tijmen dan wel weer ironisch.

ton

© snolite 2019

Delen? Graag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *