Zaterdagkracht

Iedere zaterdag beginnen ze vóór 7 uur, ongeacht of het vrijdagavond laat of zaterdagochtend vroeg is geworden. Ze rijden de rolrekken met voorgebakken broden uit het magazijn naar de oven op de broodafdeling. Doen daar de broden in de oven en rijden de lege containers weer terug naar het magazijn. Na een tijdje leggen ze de verse, warme broden in de rekken. Ondertussen wisselen ze verhalen en nieuwtjes uit. Helpen klanten. De rollen zijn hier genderspecifiek verdeeld: meisjes werken op de broodafdeling, op de vleeswarenafdeling en achter de kassa. Jongens ‘doen’ de groente en de zuivel en vullen de vakken.

Vanaf half acht lopen de vroege-zaterdagklanten binnen. Ik ben er een van. Als ik rond 8 uur mijn karretje wekelijkse boodschappen bij elkaar heb gejaagd, is het tijd voor de broodafdeling. ‘Mijn oerbrood’ is dan net uit de oven en ligt uit te dampen in het rek. Verser kan niet. Ik hoef niet te zeggen welk brood ik wil. Het brood gaat in een plastic zak. Ook dat weten ze. De papieren zak is bewuster maar daarmee maak je een spoor van kruimels. In de winkel en op de parkeerplaats is dat nog lollig maar in de auto en thuis niet meer. De zak blijft open, anders groeien de warme boterhammen op mysterieuze wijze weer aan elkaar.

We kletsen even. Over hier, over school, over het weekend. We kennen elkaar al jaren. Eerst zaten ze op de middelbare school. Ik feliciteerde ze toen ze daarvoor slaagden. Nu studeren ze aan het Hbo of de universiteit: Veiligheidskunde, een Lerarenopleiding, Notarieel recht, Communicatie & Media en meer. Ik weet van hun voortgang, tegenslagen, successen en stages. En nu van hun diploma’s voor deze opleidingen. Ze vliegen uit. Hebben banen gevonden die matchen met hun kennis en vaardigheden. Ik ben hier ‘vast’ maar zij zijn hier uiteindelijk maar tijdelijk. Ik feliciteer ze voor de laatste keer. De volgende lichting wordt al ingewerkt. Die worden vast ook leuk.

Maar jullie ga ik missen Marloes, Eline, Louise, Tessa …… Heel veel geluk en succes en dankjulliewel voor jullie belangstelling en vrolijkheid!

ton          © snolite 2019

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *